Minister de Jonge heeft bekend gemaakt dat de ingangsdatum opnieuw wordt uitgesteld. Oorspronkelijk is de Gasketelwet al sinds 1 oktober 2020 van kracht, maar er geldt nog een overbruggingsperiode.

De definitieve ingangsdatum was oorspronkelijk 1 januari 2023, maar is nu verplaatst naar 1 april 2023. Vanaf deze datum moeten installatiebedrijven beschikken over een certificering om gasverbrandingsinstallaties, zoals cv-ketels, geisers en gashaarden, te installeren, onderhouden of repareren.

 

Waarom is de Gasketelwet opnieuw uitgesteld?

Veel monteurs al beschikken over de juiste CO-certificering, maar een vertraging in het proces van de bedrijfscertificeringen zorgt ervoor dat de ingangsdatum van de Gasketelwet voor de vijfde keer wordt uitgesteld. De oorspronkelijke ingangsdatum in januari is niet haalbaar, aangezien er dan te weinig gecertificeerde installatiebedrijven zouden zijn om te kunnen voorzien in de vraag naar onderhoud en reparaties. Oorzaak hiervan is vooral de enorme vertraging bij de Raad van Accreditatie en toelatingsorganisatie (TloKB) bij het goedkeuren van de certificeringsschema’s. Uiteindelijk moeten er zo’n 3500 installatiebedrijven een bedrijfscertificering hebben, maar dat zijn er op dit moment slechts tientallen. Installatiebedrijven zijn al wel druk bezig met de voorbereiding voor de bedrijfscertificering, maar wachten al zeker een jaar tot ook de certificerende instellingen er klaar voor zijn.